Musninkų seniūnijos gyvenimo pulsą geriausiai jaučia seniūnė

Musninkų seniūnė Birutė Jankauskienė: „Seniūnaičiai ir bendruomenių pirmininkai yra didelė parama sprendžiant seniūnijos problemas.“

Musninkų seniūnė Birutė Jankauskienė: „Seniūnaičiai ir bendruomenių pirmininkai yra didelė parama sprendžiant seniūnijos problemas.“

Reikia pripažinti, kad seniūnijos ir seniūnai yra arčiausiai paprasto, eilinio Lietuvos piliečio. Būtent vietos savivaldos institucijos geriausiai jaučia kaimo gyvenimo pulsą, labiausiai žino ir supranta žmonių poreikius. Pastebėta, kad valdžia, esanti šalia žmonių, turi didesnį pasitikėjimą ir palaikymą. Seniūnai, būdami arčiau žmonių, ne tik geriau suvokia, ko jų bendruomenėms labiausiai reikia, bet ir patys, pasitelkę komandą, efektyviausiai išsprendžia vietos žmonių problemas. O jos dažniausiai būna susijusios su kelių priežiūra, gyvenviečių apšvietimu, laukinių gyvūnų daroma žala, buitinių atliekų tvarkymu, gerbūvio kūrimu, socialiniais reikalais. Apie seniūnės kasdienybę, bėdas ir džiaugsmus papasakoti sutiko Musninkų seniūnė Birutė Jankauskienė.

– Seniūnas yra arčiausiai žmonių esantis valdžios atstovas. Kaip dažnai ieško kontaktų su seniūnu paprasti Musninkų seniūnijos žmonės? Kokių problemų kamuojami jie užsuka į Jūsų kabinetą?

– Taip, seniūnas yra valdžios atstovas, esantis arčiausiai žmonių. Kasdien tenka bendrauti su gyventojais, kurie su savo problemomis užsuka į seniūniją. Pagrindinės problemos, keliančios žmonėms rūpesčių, yra kelių remonto ir priežiūros darbai, įvairūs klausimai, susiję su kapinių tvarkymu, medžių kirtimu, palaidais šunimis, laukinių gyvūnų daroma žala, aplinkos tvarkymu, socialine pagalba, komunalinių atliekų tvarkymu.

– Turbūt labai svarbi seniūnaičių ir bendruomenių institucija. Kiek jų turite? Kaip sekasi bendrauti su seniūnaičiais ir bendruomenių vadovais?

– Mūsų seniūnijoje yra keturios seniūnaitijos. Tai Musninkų (seniūnaitis Povilas Petkevičius), Juodonių (seniūnaitis Donatas Juzėnas), Vileikiškių (seniūnaitis Zenonas Miselis), Viršuliškių (seniūnaitis Juozas Petkevičius). Be to, turime keturias bendruomenes: Musninkų kaimo bendruomenė (pirmininkė Jadvyga Kielienė), Vileikiškių kaimo bendruomenė (pirmininkė Irena Savlevičienė), bendruomenė „Spindulys“ (pirmininkas Alvydas Rolis), Musninkų miestelio bendruomenė (pirmininkas Vladas Korablikovas). Be to, turime vaikų dienos centrus Vileikiškiuose (vadovė Andželika Bagočiūnienė) ir Musninkuose (vadovė Ieva Vaitkeviča). Kartu su seniūnaičiais ir bendruomenių pirmininkais bendrose sueigose svarstome gyventojų prašymus dėl kelių remonto, sudarome seniūnijos kelių remonto eilės grafiką, aptariame seniūnijai skirtų lėšų paskirstymą. Seniūnaičiai ir bendruomenių pirmininkai yra didelė parama sprendžiant seniūnijos problemas. Visiems noriu padėkoti už geranoriškumą, patarimus, o bendruomenių pirmininkams – už puikius jų bendruomenių vykdomus projektus, sporto šventes, kultūrinius renginius.

– Užduosiu tiesmuką klausimą. Kiek tiesos yra teiginyje, kad esate mandagi, pagarbą su žmonėmis išlaikanti ir optimistiškai nusiteikusi seniūnė?

– Gerbiu visus seniūnijos gyventojus, manau, jog kiekvienas žmogus yra didžiausia vertybė ir pasaulio stebuklas, visuose ieškau jų gerųjų pusių. Taip, esu optimistė, tokia – iš prigimties.

– Jau daug metų dirbate seniūne, esate keturių vaikų mama. Kaip pavyksta suderinti motinystę ir seniūnijos reikalus?

– Stengiuosi šias abejas pareigas suderinti, bet kartais šeimai negaliu skirti tiek dėmesio, kiek jai reikėtų. Džiaugiuosi, kad turiu mane suprantantį ir palaikantį vyrą Kęstutį.

– Pastebėta, jog labai aktyviai dalyvaujate seniūnijoje vykstančiuose renginiuose. Ką Jums duoda bendravimas su žmonėmis?

– Bendravimas su žmonėmis – tai atgaiva sielai. O neformaliuose renginiuose galiu geriau pažinti žmones, suprasti jų lūkesčius, pasikrauti teigiamų emocijų ilgam laikui.

– Kaip dažnai Jūsų seniūnijos gyventojai Jus sunervina, sugadina dieną ar pasako tai, kas ilgam neiškrenta iš galvos? Kokie sunkumai slegia seniūnę?

– Labiausiai slegia tie darbai, kuriems atlikti neturime lėšų. Kaip ir kiekvienas žmogus aš susinervinu, jei išgirstu tikrovę neatitinkančių faktų ar kaltinimų. Nemažai problemų gyventojams pridaro laukiniai žvėrys, o seniūnams – vangus medžiotojų klubų elgesys atlyginant gyventojams nuostolius.

– Kuri sritis Musninkų seniūnijoje Jums atrodo labiausiai apleista ir kuri labiausiai džiugina?

– Gatvių apšvietimas yra problema, o labiausiai džiugina atnaujintas gimnazijos pastatas, sutvarkyti bendruomenių namai, kiekviena gražiai besitvarkanti sodyba.

– Apie Musninkų krašto šviesuolius, kultūros, meno, švietimo žymūnus dažnai girdime rajono ir seniūnijos renginiuose. O kaip su ūkininkais, švaros ir grožio gerbėjais? Pasidžiaukite stipriausiais Musninkų krašto ūkininkais, tvarkingiausių ir gražiausių sodybų savininkais.

– Musninkų seniūnijoje yra daug grožį ir tvarką kuriančių žmonių. Tai Juozo ir Vilmos Petkevičių šeima, gyvenanti Daubariškių kaime (jie savo išaugintomis gėlėmis puošia ne tik namų, bet ir seniūnijos aplinką), Angelės ir Alvydo Žemaičių, Nijolės ir Algio Gelažauskų, Laimos ir Aurimo Inčiūrų, Gražinos ir Gedimino Markevičių, Adolfinos ir Kazimiero Stankevičių, Daivos ir Mindaugo Mažeikų, Nijolės ir Algio Gudonių, Vidos ir Jono Puzinų sodybos, esančios Musninkų miestelyje. Vileikiškiuose gražiai tvarkosi Vida Runevičienė, Stasė ir Aivaras Pliukštai, Danutė ir Juozas Pažusiai, Valė ir Rimantas Paciūnai, Aldona Chadusevičienė, Laima ir Leonas Maslinskai. Musninkėlių kaime ypač gražios Daivos ir Alvydo Lučiūnų bei Eglės ir Kęstučio Dikčių sodybos. Vyšnialaukio kaime džiugina Danguolės ir Virginijaus Kanclerių, Juodonių kaime – Dalios ir Alvydo Tamoševičių sodybos. Čia paminėtos tik gražiausių sodybų konkurso dalyvės ir prizininkės, seniūnijoje yra dar labai daug gražiai besitvarkančių sodybų. Mūsų seniūnijos ūkininkai Feliksas Maršalka, Artūras Barauskas, Algis Tamošiūnas, Valdas Jankauskas, Juozas Misevičius, Alvydas Dūda, Vytautas Jatkauskas, Stasys Kvietkauskas, Vidmantas Verikas, Gediminas Markevičius, naudodami pažangiausias technologijas ir šiuolaikinę techniką, gauna neblogą derlių ir seniūnijos teritorijoje jau nebelieka apleistų žemės plotų. Dėkoju visiems ūkininkams, prisidedantiems prie pakelių tvarkymo ir kelių dangos saugojimo.

– Turbūt ne vieną kartą teko susitikti su Darbo biržos vadovais ir specialistais. Kaip seniūnija galėtų prisidėti prie nedarbo mažinimo Musninkų seniūnijoje?

– Galimybės labai menkos. Bendradarbiaudami su Darbo birža, galėtume nebent informuoti gyventojus apie įsidarbinimo galimybes. Belieka tik paraginti visus bedarbius registruotis Darbo biržoje.

– Kokius didžiausius tikslus norėtumėte įgyvendinti seniūnijoje? Įvardykite savo pačią fantastiškiausią idėją.

– Norėtųsi sutvarkyti seniūnijos kelius, gatvių apšvietimą ne tik pagrindinėse, bet ir visose seniūnijos gyvenvietėse. Idėja, kurią norėčiau įgyvendinti, būtų idealiai sutvarkyta aplinka prie Čiobiškio gatvėje esančio tvenkinio. Norėčiau ten įrengti takelius, vaikų žaidimų aikšteles, šviestuvus, tiltelį į tvenkinio salą, išvalyti tvenkinį.

– Liaudies išmintis byloja, kad mūšio lauke vienas – ne karys. Turi būti komanda. Pasidžiaukite savo seniūnijos komanda, tais žmonėmis, į kuriuos dažniausiai remiatės.

– Rūpintis seniūnijos reikalais padeda specialistė Jadvyga Kielienė, socialinio darbo organizatorė Vaiva Zakrauskienė, socialinė darbuotoja Sigutė Juzėnienė, traktorininkas Jonas Kancerevičius, kapinių prižiūrėtoja Ida Brazulevičienė.

– Dėkoju už nuoširdų ir atvirą pokalbį.

Romas Zibalas

Sending
Skaitytojų įvertinimas
5 (1 įvert.)

1 Atsakymas į "Musninkų seniūnijos gyvenimo pulsą geriausiai jaučia seniūnė"

  1. Baltijos kelio dalyvis parašė:

    Esu pasibaisėjęs savivaldybės valdžios požiūriu į tokį įvykį kaip Baltijos kelio 25-metį.
    pažvelkime į jų svetainę kaip skelbiama apie tokį įvykį, palyginkime su Ukmergės, kt savivaldybėmis:
    http://www.sirvintos.lt/lt/titulinis.html.
    Kaip apie tokį renginį skelbia kultūros centras http://sirvintukc.lt apie Cervony maki 25-meti!
    Pasiekta virsune Davidavicienes organizuojamas renginys i Naisius pas Karbauski. Kviecia savivaldybes valdininkus, bendruomenes, butent rugpjucio 23 !!!

Comments are closed.

scroll to top