Renovacija leido padaryti ir kitų gerų darbų

kuriame_ateiti

Renovuotas pastatas tapo Širvintų miesto puošmena.

Renovuotas pastatas tapo Širvintų miesto puošmena.

Širvintų lopšelio-darželio „Buratinas“ vadovė Vaclava Vaskelienė džiaugiasi, kad 2010 metais Širvintose įgyvendintas Europos Sąjungos projektas „Širvintų lopšelio-darželio „Buratinas“ pastato rekonstravimas siekiant sumažinti suvartojamos energijos sąnaudas“ (Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto „Aplinka ir darnus vystymasis“ priemonė „Viešosios paskirties pastatų renovavimas regioniniu lygiu“) pasitvirtino su kaupu. Šiam projektui įgyvendinti iš 2007-2013 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų skirta 1 mln. 94 tūkst. 177 Lt 41 ct.

Norą atlikti darbus pareiškė 6 šalies įmonės, o pasiūlytas didžiausios ir mažiausios kainos skirtumas siekė beveik 600 tūkst. litų. Konkursą laimėjo Panevėžyje įregistruota uždaroji akcinė bendrovė „Ortitas“, sutartyje numatytus darbus pasiūliusi atlikti už 791 tūkst. 974 litus. 2010 metų sausio 14-ąją su šia įmone buvo pasirašyta renovavimo darbų sutartis, numatytus darbus įmonė įsipareigojo atlikti per pusmetį.

Vaclava Vaskelienė sako, kad vykdant darželio rekonstrukciją buvo susidurta su nenumatytais sunkumais. Kadangi tais metais nemažai statybinių profesijų žmonių išvyko ieškoti pelningesnio darbo į užsienį, daugelis šalies statybinių organizacijų patyrė kvalifikuotų darbuotojų stygių. Galbūt ši aplinkybė kažkiek lėmė, kad darbai šiek tiek vėlavo. Rekonstruojant darželį, dalį vaikų priglaudė antrasis mieste veikiantis vaikų lopšelis-darželis, dalį vaikų namuose tėvai prižiūrėjo patys.

Laimė, kvalifikuotų darbuotojų šalyje stygius darbų kokybei didelės įtakos neturėjo.

Į konkurso sąlygas buvo įtrauktas techninio projekto parengimas ir projekto ekspertizė, taip pat statinio projekto vykdymo priežiūra. Įgyvendinant projektą buvo numatyta, kad konkurso laimėtojas, rekonstruodamas darželį, turi apšiltinti išorės sienas ir cokolinę pastato dalį atstatydamas nuogrindą ir laiptus, rekonstruoja stogą papildomai jį apšiltindamas, iš rūsio pusės apšiltina pirmojo aukšto grindis, rekonstruoja šildymo sistemą, lopšelio grupėse įrengia šildomas grindis, rekonstruoja šilumos punktą ir vėdinimo sistemą, pakeičia elektros instaliaciją, modernizuoja apšvietimą.

– Negalėčiau dabar pasakyti, ką labiausiai ar pirmiausiai reikėjo tvarkyti, nes daug kas sukeldavo problemų, – prisimena Vaclava Vaskelienė. – Pavyzdžiui, elektros instaliacija dažnokai neatlaikydavo perkrovų, taigi darželyje išsijungdavo elektra. Statant darželį, patalpų apšvietimas buvo įrengtas pagal sovietmečio standartus, jis nebeatitiko šiuolaikinių reikalavimų, patalpose buvo daug tamsių vietų.

Rekonstrukcijos metu buvo sutvarkytas pastato stogas, įrengti patogūs užlipimai.

Rekonstrukcijos metu buvo sutvarkytas pastato stogas, įrengti patogūs užlipimai.

Pasak vadovės, šis darželis buvo vienas paskutiniųjų visuomeninės paskirties pastatų, sovietmečiu išdygęs Širvintose. Dar iki renovacijos buvo pakeisti pastato langai. Tai turėjo šiek tiek įtakos, tačiau bėdų nepašalino, ir toliau šildymas buvo nepigus. Kadangi darželis buvo suprojektuotas ir pastatytas iš gipso betono plokščių, o per kelis dešimtmečius smarkiai aptrupėjo tų plokščių sujungimų siūlės, sienas košdavo žvarbus vėjas, būdavo prarandama nemažai šilumos.

– Pamenu, dar darželio statytojai įspėjo, kad patalpose žiemą bus šalta. Ir tikrai – kartais miegamuosiuose būdavo vos 13-14 laipsnių šilumos, – sako vadovė. – Suprantama, kad tai neatitiko higienos normų reikalavimų, vaikai persišaldydavo ir dažnai sirgdavo, kentėjo ir darbuotojai.

Renovacijos darbus atlikę „Ortito“ statybininkai pastatą apšiltino putų polistirolio plokštėmis, aptinkavo ir nudažė sienas. Sutvarkė stogą, įrengė apsauginius barjerus, užlipimą. Nors rekonstruojant apdailos stebuklų nepasiekta, lopšelio-darželio išvaizda gerokai pranoko tai, kas buvo iki tol. Žodžiu, lopšelis-darželis ne tik apsivilko šiltus „kailinukus“, bet ir papuošė miestą.

Didelių permainų buvo pastato viduje. Pakeisti patalpų šildymo radiatoriai, modernizuotame šilumos punkte buvo įrengtas papildomas siurbliukas, o tai leido tinkamai apšildyti ir tolesnį korpusą.

Tai, kad sovietmečiu išdygęs pastatas buvo „kiauras“, šiek tiek išspręsdavo vėdinimo problemas. Kadangi sienos buvo ne mūrinės, patalpos nedrėkdavo, tačiau jas vėdinti ir kvarcuoti specialiomis lempomis vis tiek tekdavo. Tai darant, tekdavo atidaryti langus, o vaikus išvesti į lauką ar kitas patalpas. Įrengus modernią vėdinimo sistemą patalpų vėdinimas nebesukelia jokių nepatogumų.

– Rekonstravus „Buratiną“, padidėjo vaikučių, norinčių lankyti mūsų lopšelį-darželį, srautas, – sakė Vaclava Vaskelienė. – Juk kiekvienas tėvas nori, kad mažieji būtų ugdomi šiltose, sausose, tinkamai apšviestose patalpose. O mus, darbuotojus, labai džiugina ir tai, kad po rekonstrukcijos maždaug trečdaliu sumažėjo išlaidų pastato apšildymui. Vaikučių tėveliai tiesiogiai to nejaučia, tačiau šildymui sutaupytus pinigus Savivaldybė gali skirti kitoms miesto reikmėms, taigi renovacija leido padaryti ir kitų gerų darbų.

Gintaras Bielskis

Laminatas šildomoms grindims

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)

3 Atsakymai į “Renovacija leido padaryti ir kitų gerų darbų”

  1. tata parašė:

    ,,Buratino“ vaikams ir šilta ir patogu, bet ar matėte kokiais šaligatviais klupinėdami vaikšto ,,Saulutės“ darželio vaikučiai, jų tėveliai ir darbuotojai? Gal kada nors ir jų kieme bus šventė?

  2. c parašė:

    Reikia pasikeitimu, labai reikia,

  3. mama parašė:

    idomu kada renovacijos sulauks saulutes darzelis

Comments are closed.

scroll to top