Tarnybinės etikos prievaizdai patvirtino, kad broliai socialdemokratai įsivėlė į interesų konfliktą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija rugpjūčio 29 dieną vykusiame posėdyje patvirtino, kad Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariai Andrius Jozonis ir Giedrius Jozonis, birželio 28-ąją dalyvaudami Tarybos posėdžio svarstyme „Dėl investicinių planų derinimo“, kuriuo buvo nuspręsta suderinti UAB „Širvintų šiluma“ 2016-2018 metų investicinį planą, papildytą per 2016-2017 metus įgyvendintomis investicijomis, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. 

Abu socialdemokratai pagal šio įstatymo reikalavimus turėjo teisės aktų nustatyta tvarka ir priemonėmis vengti interesų konflikto ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra. Įstatymas asmeniui, dirbančiam valstybinėje tarnyboje, draudžia dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip paveikti sprendimus, kurie sukelia interesų konfliktą. Prieš pradedant tokio sprendimo rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūrą arba pačios procedūros metu asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, privalo informuoti savo institucijos vadovą ar institucijos vadovo įgaliotą atstovą arba kolegialią valstybės ar savivaldybės instituciją, kurios nariu jis yra, ir asmenis, kurie kartu dalyvauja rengiant, svarstant ar priimant sprendimą, apie esamą interesų konfliktą, taip pat privalo pareikšti apie nusišalinimą ir jokia forma nedalyvauti toliau rengiant, svarstant ar priimant sprendimą.

Nepaisydami to, Andrius ir Giedrius Jozoniai nenusišalino ir balsavo priimant sprendimą, kuriuo UAB „Širvintų šiluma“ investicinis planas buvo papildytas 43,4 tūkst. eurų, nors jų tėvas yra šios bendrovės akcininkas.

– Šiųmetis pavyzdys nėra pirmasis, kai taip nutinka. Galiu pasakyti, kad ankstesnėje kadencijoje panašių situacijų, kai rengiant teisės aktus, juos svarstant ir priimant galimai iškildavo vienų ar kitų konfliktų derinant viešuosius ir privačius interesus, mūsų nuomone, buvo ne vienas, tačiau valdantieji dirbo „buldozeriniu principu“ ir mažai kreipė dėmesį į pastabas. Šįkart pastebėjome tai, ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija patvirtino, kad interesų konflikto vis dėlto būta, – „Širvintų kraštui“ sakė merė Živilė Pinskuvienė.

Užfiksavus galimą pažeidimą, Širvintų rajono savivaldybės tarybos etikos komisija išnagrinėjo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pavedimą ir konstatavo, kad nepranešę apie esantį interesų konfliktą ir nenusišalindami nuo minėtų dalykų svarstymo, Andrius ir Giedrius Jozoniai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus. Rekomenduota abiems socialdemokratams suderinti savo elgesį ar veiklą su Etikos kodekse ir kituose teisės aktuose nustatytais politiko elgesio principais ar reikalavimais, vykdyti minėto įstatymo ir Lietuvos Respublikos savivaldos įstatymo reikalavimus. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija šį vertinimą pripažino teisėtu.

Merės paminėtas atvejis tikrai nėra pirmas kartas, kai kyla abejonių dėl kai kurių tarybos narių dalyvavimo svarstant vienus ar kitus klausimus. Kad ir dėl tos pačios UAB „Širvintų šiluma“, kai jos veiklą tolesnę nulėmė, sakykime, Andriaus Jozonio balsas. „Širvintų kraštas“ dar 2014 metų rudenį yra rašęs, kad tuometinis Širvintų rajono mero pavaduotojas Andrius Jozonis nenusišalino svarstant klausimo dėl šilumos tarifų padidinimo. Kilus grėsmei, kad balsai pasiskirstys po lygiai, viską nulėmė Andriaus Jozonio balsas už kainos didinimą. Tiesa, toje situacijoje formaliai nulėmė „dvigubas“ mero Vinco Jasiukevičiaus balsas, tačiau be Andriaus Jozonio įsikišimo net jo būtų nepakakę. Tuometinės opozicijos nuomone, svarstant šį reikalą mero pavaduotojas kaip tik privalėjo nusišalinti dėl galimo interesų konflikto – juk kainos didinimo šilumininkų vardu pageidavo jo tėvas, o ir pats Andrius Jozonis savo deklaracijoje tokius privačius interesus buvo nurodęs. Tačiau mero pavaduotojas to nepadarė ir nutiko taip, kaip buvo galimai naudinga.

Jau po įvykusių naujų rinkimų, 2015 metų gegužę, Širvintų rajono tarybos narė Živilė Pinskuvienė pastebėjo, kad situacija, kai rajono taryboje jau dirba du tuometinio UAB „Širvintų šiluma“ vadovo ir akcininko sūnūs, šilumos ūkio reikalams gali daryti dar didesnę įtaką. Ir nesuklydo. Bent jau norai tai daryti, kaip matome, yra. ŠK

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)

5 Atsakymai į “Tarnybinės etikos prievaizdai patvirtino, kad broliai socialdemokratai įsivėlė į interesų konfliktą”

  1. mirabela parašė:

    Bet jūs tik pažvelkite, kaip sujudimas mieste, kiek technikos suvaryta, kiek darbų vyksta. Gražu žiūrėti. 30 metų iki Pisnkuvienės niekas nebuvo daryta ir dar 30 metų niekas nieko nebūtu dares, jeigu ne Pinskuvienės meravimaas.

  2. Anonimas parašė:

    Šaunuole mere, kiek prie jos geru darbu daroma, kaip miestas grįazeja. Eini ir atsidziaugti negali. Vel balsuosime uz mere, nes ji su kaupu pateisino rinkeju lukescius.

  3. Anile parašė:

    Ale vis skundzia mere ir jos komanda, o pasirodo va kaip islenda yla is maiso. Oi oi oi. Negrazu

  4. Vida parašė:

    Kazkokie nevykeliai

  5. klausimas parašė:

    Kur Širvintose galima nusipirkti žemaitiško kastinio?

Comments are closed.

scroll to top