Pristatyti rašytojo Igno Šeiniaus paminklo maketai

Ugnių Pauliukonį sudomino medžiaga, iš kurios skulptorius Henrikas Orakauskas pagamino paminklo maketą.

Ugnių Pauliukonį sudomino medžiaga, iš kurios skulptorius Henrikas Orakauskas pagamino paminklo maketą.

2018-uosius ketinama paskelbti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais. Ta proga Širvintose planuojama pastatyti paminklą Lietuvos diplomatui ir rašytojui Ignui Šeiniui. Širvintų rajono iniciatyvinė grupė buvo paskelbusi konkursą Igno Šeiniaus-Jurkūno paminklo maketui sukurti. Konkursas buvo skirtas Lietuvos menininkams, skulptoriams. Kūrinys turėjo įprasminti rašytojo asmenybę, atskleisti rašytojo literatūrinę bei meninę dvasią.

Rugsėjo pradžioje paaiškėjo, kad konkurse dalyvauja du skulptoriai: vilnietis Mindaugas Junčys ir kernaviškis Henrikas Orakauskas. Su skulptorių darbais galima susipažinti Širvintų viešojoje bibliotekoje. Abu skulptoriai prašė kiek galima daugiau viešumos, kad savo nuomonę galėtų išsakyti visuomenė.

Tuose pačiuose nuostatuose sakoma, kad konkursui pateiktus paminklo maketus nagrinėja, aptaria ir vertina konkurso vertinimo komisija, išklausiusi visuomenės nuomonę. Komisiją sudaro devyni žmonės: trys iš Širvintų miesto iniciatyvinės grupės, trys iš Širvintų rajono savivaldybės administracijos, du skulptoriai iš Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus skulptorių sekcijos ir viena architektė. Buvo nutarta, kad į komisiją iš iniciatyvinės grupės įeitų Danutė Miliukienė, Roma Vareikienė ir Stasė Rulevičienė. Kokie žmonės bus paskirti iš Širvintų rajono savivaldybės administracijos dar neaišku, nes rajono architektė Dalia Kunevičienė nusprendė komisijos darbe dalyvauti kaip administracijos atstovė, o ne kaip architektė, todėl iš anksčiau pateiktų trijų kandidatų vieną dar reikėtų išbraukti. Du skulptoriai iš Vilniaus dar nežinomi, o architekto vieta komisijoje pasiūlyta Ugnei Urbonavičiūtei. Komisijos posėdyje pageidavo dalyvauti abu autoriai ir išsakyti savo kūrinio idėją. Komisijos posėdis bus atviras.

Skulptoriaus Henriko Orakausko versija rašytojo Igno Šeiniaus paminklui

Skulptoriaus Henriko Orakausko versija rašytojo Igno Šeiniaus paminklui

Kaip nebūtų keista, daugiausia ginčų sulaukė komisijos darbo dienos data. Pirmiausia buvo pasiūlyta, kad komisijos nariai rinktųsi po savaitės – rugsėjo 16 dieną (antradienį), 15 valandą. Kadangi konkurso nuostatuose buvo parašyta, kad apie skulptorių darbus savo nuomonę turi išsakyti visuomenė, kai kurie iniciatyvinės grupės nariai suabejojo, ar spės iki to laiko su modeliais susipažinti ir pareikšti savo nuomonę visi norintys Širvintų krašto žmonės. Jeigu apklausa vyks tik virtualiame pasaulyje, tai tam, kad išreikšti savo nuomonę, reikia pamatyti patį maketą. Žinoma, galima įdėti nuotraukas, tačiau nuotrauka ir lieka nuotrauka…

Širvintiškiams pateiktas vilniečio Mindaugo Junčio paminklo maketas

Širvintiškiams pateiktas vilniečio Mindaugo Junčio paminklo maketas

Rugsėjo 27 dieną Širvintose vyks „Derliaus šventė 2014“ – „Čia – mano namai“, todėl kai kurie komisijos nariai siūlė komisijos darbą atidėti po šventės. Juk šventės metu galima būtų abu kūrinius demonstruoti Kultūros centro patalpose, sakykim – Parodų salėje. Ar ne paprasčiau būtų žmogui, kelioms minutėms užsukus į salę, realiai pamatyti kūrinį erdvėje ir išreikšti savo nuomonę, įmetant laiškelį, sakykim, į dėžutę… Negi visi žmonės mūsų rajone turi galimybę balsuoti internetu?

Buvo neaišku, kodėl taip skubama? Juk iki projekto pabaigos – trys metai, todėl tos kelios savaitės nieko nereiškia… Buvo išsakyta nuomonė, kad tegu komisija rugsėjo 16 dieną išsako savo nuomonę, o tada, po kelių savaičių, kad ir po Derliaus šventės, paaiškės ir visuomenės nuomonė. O kas bus, jeigu tos nuomonės nesutaps? Lietuvoje yra pavyzdžių, kada komisijos nutarimui prieštarauja visuomenė, o tada… visi darbai ilgam sustoja. Ką tada daryti? Komisijai rinktis dar kartą ir keisti savo sprendimą? O gal vis dėlto neskubėti rinktis ir palaukti visų širvintiškių nuomonės? Iš kitos pusės pažiūrėjus, kam tada ta komisija reikalinga?

Buvo prisiminta, kad pagal nuostatus komisijai nėra privaloma visuomenės nuomonė ir kad, pavyzdžiui, skulptorius iš Vilniaus neturi orientuotis į žmonių nuomonę. Tai kam tada reikalingas tas žaidimas demokratija? Kam reikalinga apklausa? Pagaliau buvo nutarta, kad nesutapus komisijos ir visuomenės nuomonėms, komisija rinksis dar kartą… Tada – kam rinktis komisijai, nežinant visuomenės nuomonės? Negi norint visuomenės nuomonę pakoreguoti? O gal reikėjo komisijos narius deleguoti visuomenei, tada visuomenė išreikštų pasitikėjimą komisijos nariais ir nereikėtų daryti apklausos… Buvo nutarta komisiją sukviesti viena diena vėliau – rugsėjo 17-ąją…

Atsiprašome, nėra apklausų.

Susirinkimo metu buvo kalbėta apie koncertą Vilniuje. Šiandien, rugsėjo 13 dieną, 16 valandą, Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje vyks vakaras – koncertas „Tėviškės padangėje su mėnesienos vaišėmis. Iš mūsų rajono muzikiniame literatūriniame renginyje dalyvaus Širvintų mišrus choras „Dermė“ (meno vadovė Jurga Sarpauskienė), pianistas Ugnius Pauliukonis, Gelvonų filialo folkloro ansamblis „Savingė“ (vadovė Laimutė Bikulčienė) ir Bagaslaviškio Igno Šeiniaus pagrindinės mokyklos kapela (vadovas Kazys Petreikis). Renginio metu bus renkamos lėšos Igno Šeiniaus paminklui sukurti ir pastatyti Širvintose.

Remigijus Bonikatas

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)

6 Atsakymai į “Pristatyti rašytojo Igno Šeiniaus paminklo maketai”

  1. balalaikai IR Anonimui parašė:

    TAIP JUS TIK LENINO PAMINKLĄ LUKIŠKIO AIKŠTĖJA GERAI SUPRANTAT

  2. balalaika parašė:

    Paaiškinkite, ką tie rėmeliai reiškia?

  3. Anonimas parašė:

    Cia ne vieta juokeliams, o reikalingas isamus paaiskinimas. Gal mes, kvaila liaudis ,kazko svarbaus nepastebime.

  4. suva parašė:

    Šeinius rėmeliuose stebi dabartinį mūsų gyvenimą.

  5. ciocia parašė:

    Man irgi priimtinesnis Junčio variantas, nes nesuprantu tų rėmelių.

  6. stepas parašė:

    Reiktų, kad skulptorius viešai paaiškintų vaizduojamų rėmelių prasmę, nes kol kas kalbinti žmonės to nesuvokia ir vienareikšmiškai pasisako už gatve einančio Šeiniaus skulptūros projektą.

Comments are closed.

scroll to top