Nerašyta realybės šou taisyklė

Bet kuris realybės šou turi vieną nerašytą taisyklę: gudresni to šou dalyviai sukursto kitus, kad drauge balsuodami išmestų stipriausią, dažnai renginio organizatoriui nepatinkantį dalyvį. Kai tarp žiūrovų kilusios aistros nurimsta, palengva atsikratoma neįtakingų suokalbininkų, ir prizą pasiima vienas ar keli šio šou intrigantai. 

Kartais pagalvoju, kad tokiam realybės šou galima prilyginti Lietuvoje vykstančius rinkimus. Ir visai nesvarbu, ką rinktume – Seimą, savivaldybių tarybas ar merus. Generalgubernatoriaus Muravjovo „Koriko“ buvusioje rezidencijoje kaskart dėliojamas vis tas pats rinkimų pasjansas, kuriame pagal Rinkimų įstatymą visi dalyviai yra lygūs, bet pagal nepaskelbtus „poįstatyminius aktus“ kai kurie dalyviai turi nepalyginamai daugiau teisių už kitus.

Tai, kas jau kelerius metus vyksta su Darbo partija ir jos kandidatais, pavadinčiau būtent stipraus dalyvio šalinimu iš šou. Kaip sakyta, silpnų šalinti nereikia – jie ir taip nubyrės, o štai galinčius pakovoti, turinčius savo nuomonę ir, svarbiausia, turinčius pavojingai daug simpatizuojančių rinkėjų, būtina išstumti, kol rinkimai neprarado kontrolės. Ir čia jau nesvarbu, kiek tai prasilenkia su visuomenės priimtomis normomis, ar neprieštarauja sveikai logikai, pagaliau – kiek tai kainuos valstybei. Prisiminkime kad ir praėjusius rinkimus į Seimą bei muilo burbulu virtusį spektaklį dėl tariamo kalinių balsų pirkimo. Neabejotinai šimtus tūkstančių iš mokesčių mokėtojų kišenės ištraukęs farsas visiškai patenkino jo režisierių – Daukanto aikštėje nemėgiama partija rinkėjų akyse buvo apdergta, sukompromituota, o didelio rinkėjų pasitikėjimo sulaukę Živilė ir Jonas Pinskai Vyriausiosios rinkimų komisijos rankomis netgi išstumti iš Seimo. Išaiškėjus melui, jų dėl to net neatsiprašė.

Šiandien jau nebestebina ant kai kurių politikų vėl pilamos pamazgos, nebešokiruoja ir vėl taikomos juodosios technologijos, o mokesčių mokėtojui milijonus kainavusios, bet dar labiau lūžinėjančios ir stringančios kompiuterinės sistemos tapo tradicija. Juk, kaip parodė ketverių metų senumo įvykiai, net paaiškėjusi tiesa priimto sprendimo nepajėgi pakeisti. Tad kas tada gali garantuoti, kad prie dabartinių rinkimų sistemos „trikdžių“ pamesti (o tiksliau – kitai partijai permesti) procentą kitą – neįmanomas dalykas? Juo labiau kad net atskleista tiesa įvykių karuselės atgalios nepasuktų. Ir galvos niekam nuo pečių nenulėktų. Kaip ir tada, prieš ketverius metus.

Po pirmojo turo, kuriame mūsų daugiamandatėje rinkimų apygardoje didžiausio rinkėjų palaikymo sulaukė Darbo partijos kandidatas, sukruto vietinis politikos užribis. Jis dešiniųjų kandidatui Valentinui Stundžiui deklaravo savo paramą. Teko girdėti, kad tarp tų politinių ramentų – ir praėjusiuose savivaldos rinkimuose it musė iš politikos barščių ištėkštas buvęs meras Vincas Jasiukevičius, ir šiuose rinkimuose vos 49 pirmumo balsus per visą apygardą surinkęs „zuokininkas“ Kęstutis Pakalnis.

Manau, šie politikos statistai suskubo vienytis ne prieš Darbo partijos kandidatą, o konkrečiai prieš Živilę Pinskuvienę, kovoje su kuria tebemato savo veiklos prasmę. Taip nutinka po kiekvienų rinkimų, kai nevykėliai puola į glėbį vis kitai politinei jėgai, galinčiai mesti iššūkį dabartinei merei. Čia idėjinių ar moralinių paskatų nėra nė kvapo: į antrą turą pas mus patektų raudonasis Algirdas Paleckis – ištiestų ranką ir jam. Kai kurie užrūgę vietos politikuotojai tiesiog negali dovanoti, kad Živilė Pinskuvienė išklibino į žemę įaugusius jų sostus, kad vos per metus visiems įrodė, jog dirbti žmonėms – įmanomas, o ne tik tuščiais žodžiais ir neįvykdytais pažadais deklaruotinas dalykas. Ir vėl, užuot susitaikius, kad Živilės Pinskuvienės iniciatyva vykdomi rajonui ir jo žmonėms svarbūs projektai, atliekami dešimtmečius iš mirties taško nepajudėję darbai, pavyduoliai švaisto ir taip menkas savo jėgas pagaliams į ratus kaišioti. Nes žino, kad dar vienas, kad ir pats smulkiausias, bet sėkmingai atliktas darbas, dar vienas įgyvendintas projektas taps dar vienu grumstu ant sustabarėjusių vietos politikų karsto. Mano nuomone, šįkart remdami dešiniųjų kandidatą, buvusieji siekia įgyti įtakingą bendrininką jų tolesnėje kovoje su Živile Pinskuviene. Prisiminus paminėtą realybės šou taisyklę, nesunku nuspėti kitą šito realybės šou dalyvių žingsnį: bet kokia kaina nuo scenos nustumti pajėgiausią žaidėją. Kaip jiems tai seksis, didžia dalimi priklausys nuo antrojo turo rezultatų, t. y. – rinkėjų pasirinkimo.

Petras Darbelis

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)

8 Atsakymai į “Nerašyta realybės šou taisyklė”

  1. to nedaug parašė:

    Partija esmes nekeicia. TSKP narius visos partijos prieme. O merę priims bet kuri. Ji nebuvo TSKP nare. Visos darartines p. tokiu zmoniu lauks isskestomis rankomis.

  2. nedaug parašė:

    beliko… Greit DP nebus, tik įdomu prie kurios parcijos merė prisiplaks 🙂

  3. ir? parašė:

    ko jus norit? ateina nauja karta… jaunimas… o jus dp varykit jau i pensija… juk ir jus buvot virsunej..pabuvot ir uztenka…

  4. Lie-va parašė:

    Darbeli tu Darbeli, nepink čia savo sąmokslo teorijų, prapylei rinkimus , tai prapylei, nes ateina nauja karta prie urnų, kuriai makaronų nelabai prikabinsi, nes jie jau supranta , kas vertas valdyti valstybę.

    Nei vienuose rinkimuose nedalyvavote sąžiningai, tai faktas, turiu teisę tai teigti, nes pati mačiau, kaip tai daroma ir kaip „koordinuojama“.

  5. aga parašė:

    Kas cia siais laikais kokia geda turi?
    Gal toks jausmas 1-meciams dar budingas, o veliau tikrai ne.
    Nors beveik 2 metai po savivaldos rinkimu, bet vis tiek yra noras buti mero kedeje. Jeigu butu GEDA , tai nelakstytu ir nesiskustu…

  6. to Sakitytojai parašė:

    nepasirašo, nes bus GĖDA per Širvintas pereit…
    Nors nepasirašo, bet autorius vis tiek žinomas…

  7. Anonimas parašė:

    TO skaitytoja

    Jums reikia pasedeti po azuolu, gal tuomet atgausite dvasios stiprybe ir gailestis isnyks.

  8. Skaitytoja parašė:

    Gaila rašytojų, net pasirašyti savo pavarde negali.
    O ir pseudonimą tik pagal partija gal galima turėti? Kodėl DARBELIS? Siūlyčiau TVARKELIS, juk šie rinkimai parodė kad tai vieni ir tie patys.( pažiūrėkit stebėtojų ir komisijos narių sąrašus)

Comments are closed.

scroll to top