Dvi nuotraukos – du žvilgsniai į prabėgusius metus

Senuose albumuose saugomos tėvų ir senelių praeitį menančios nuotraukos yra itin įdomios. Dažniausiai tokiose fotografijose įamžinti žmonių veidai yra kupini rimties ir susikaupimo. Ypač vertingos nuotraukos, kuriose matyti žmonių grupė, dirbanti darbus arba švenčianti šventes. Senų fotografijų albumą parodė Beivydžių kaime gyvenanti Melanija Andrikonienė. Apžiūrėjus daugiau nei penkių dešimčių metų senumo nuotraukas, sudomino vasaros šventės ir vestuvių, vykusių žiemą, vaizdai.

Pirmoji mena buvusius kolūkiečių festivalius

„Gražaus ryto“ kolūkiečiai Pivonijos šile.

„Gražaus ryto“ kolūkiečiai Pivonijos šile.

Praėjusio šimtmečio antroje pusėje kaimo kultūrinis gyvenimas virte virdavęs. Dažnas sodietis mokėjo groti armonika, virkdyti smuiką, buvo daugybė balsingų vaikinų ir merginų, gebėjusių gražiai dainuoti. Liaudies dainos skambėjusios ne tik kaimo vakaruškose, bet ir įvairiuose jaunimo susibūrimuose. Ypač madingi buvo kolūkiečių festivaliai, kuriuose žmonės varžydavosi dainuodami dainas ar šokdami liaudiškus šokius.

Pirmoje fotografijoje nufotografuoti buvusio „Gražaus ryto“ kolūkio (Zibalų seniūnija) kolūkiečiai, dalyvaujantys dainų šventėje-festivalyje, vykusiame 1958 metų birželio mėnesį Pivonijos šile. Šioje nuotraukoje užfiksuota kolūkio jaunuomenės išvyka į rajono centrą. Pirmoje eilėje su muzikos instrumentais sėdi Stasys Andrikonis iš Beivydžių ir Pranas Černiauskas iš Medinų. Linksmai nusiteikę Juozas Pivoras ir Antanas Guiga iš Sudokių bei Boleslovas Pažusis iš Poriškio.

Antroje – vestuvės

Įsimintinos praėjusio amžiaus vestuvės.

Įsimintinos praėjusio amžiaus vestuvės.

Šioje nuotraukoje įamžinta Onos Vaskelaitės iš Beivydžių ir Vaclovo Masilionio iš Andreikiškio kaimo vestuvių akimirka.

Pasak Melanijos Andrikonienės, buvusios pamergės, vestuvės vykusios apie 1960 metus. Vestuvininkų kolona, sėdinti dailiose rogėse, juda Kiauklių bažnyčios link. Pagal anų laikų papročius jaunieji į bažnyčią vyksta skirtingose rogėse, tik grįžta iš bažnyčios po santuokos palaiminimo vienose. Pirmose rogėse važiuoja jaunoji su svočia Mikalina Kunigėliene ir svotu Romu Kunigėliu. Antrose rogėse – jaunikis su piršliu, toliau – pabroliai ir pamergės. Sustabdyta akimirka – gražus žvilgsnis į praeitį. Žirgų traukiamas roges, pilnas vestuvininkų, dabar galima pamatyti nebent filmuose. O kažkada visa tai buvo gyvenimo kasdienybė. Nei šaltis, nei vėjas nekėlė pavojaus jaunosios šukuosenai ar šventiniams drabužiams.

Amžininkų teigimu, anksčiau vestuvių papročių buvo griežtai laikomasi.

Romas Zibalas
Nuotraukos iš asmeninio Melanijos Andrikonienės albumo

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)
scroll to top