Spalio 6 d. Širvintose – istorinis įvykis: atidengtas paminklas Ignui Šeiniui

Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo būrys garbingų svečių.

Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo būrys garbingų svečių.

„Aš dar kartą grįžtu“ – rudenišką spalio 6-osios pavakarę Širvintose, Igno Šeiniaus alėjoje gausiai besibūriuojantiems širvintiškiams, miesto svečiams ištarė mūsų krašto šviesuolis, rašytojas, diplomatas Ignas Šeinius. Po Tėviškės dangumi sugrįžęs gražia skulptoriaus Henriko Orakausko sukurta iš bronzos lieta susimąsčiusio žmogaus, laikančio atvirą narvelį, figūra. Skulptūra vaizduoja žmogų, grįžusį į gimtinę. Rankoje jis laiko paukštę – lyg Lietuvos sielą, jo laukiančią grįžtant. Kita ant peties tupinti paukštė – lyg žinia, siunčiama iš Švedijos, ir narvelis – tartum likimas, laikomas rankose… Eidamas Igno Šeiniaus alėja, kiekvienas galės perskaityti grindinyje atgulusiose akmens plokštėse iškaltas rašytojo kūrybos citatas – apie žmogaus sielą, meną, gimtąją kalbą.

Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo gausus būrys garbingų svečių: Faustas Latėnas, Lietuvos Respublikos Vyriausybės Ministro Pirmininko patarėjas kultūrai, Eitvydas Bajarūnas, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams, buvęs Lietuvos Respublikos ambasadorius Švedijos karalystėje, Khatuna Slukvadzė, nepaprastoji ir įgaliotoji Gruzijos ambasadorė Lietuvoje, Arnas Neverauskas, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos viceministras, Roma Žakaitienė, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė.

Paminklą atidengia Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, iniciatyvinės grupės Igno Šeiniaus paminklui pastatyti pirmininkė mokytoja Danutė Miliukienė ir kultūros viceministras Arnas Neverauskas.

Paminklą atidengia Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, iniciatyvinės grupės Igno Šeiniaus paminklui pastatyti pirmininkė mokytoja Danutė Miliukienė ir kultūros viceministras Arnas Neverauskas.

Nepaisant įkyraus lietaus, į iškilmes susirinko gausybė širvintiškių, ypač - moksleivių.

Nepaisant įkyraus lietaus, į iškilmes susirinko gausybė širvintiškių, ypač - moksleivių.

Merė Živilė Pinskuvienė su vyru Jonu ir Khatuna Slukvadze, nepaprastąja ir įgaliotąja Gruzijos ambasadore Lietuvoje.

Merė Živilė Pinskuvienė su vyru Jonu ir Khatuna Slukvadze, nepaprastąja ir įgaliotąja Gruzijos ambasadore Lietuvoje.

Kalba skulptorius Henrikas Orakauskas.

Kalba skulptorius Henrikas Orakauskas.

Iškilmingą ceremoniją Lietuvos Respublikos himnu pradėjo Lietuvos Kariuomenės savanorių pajėgų bigbendas, vadovaujamas Ričardo Čiupkovo.

Pakiliausią iškilmių momentą – atidengti ilgai širvintiškių lauktą paminklą – buvo pakviesta Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, iniciatyvinės grupės Igno Šeiniaus paminklui pastatyti pirmininkė mokytoja Danutė Miliukienė ir kultūros viceministras Arnas Neverauskas. Atidengtą paminklą pašventino ir susirinkusius maldai pakvietė dekanas, kunigas Leonas Klimas.

„Džiaugiuosi šiuo iškilmingu momentu, džiaugiuosi, matydama Jus visus. Džiaugiuosi dėkodama žmonėms, kurie svajonę pavertė idėja, ja užkrėtė visą bendruomenę ir tuo, kad mums visiems pavyko tai paversti realybe. Regėdami Širvintas, regėdami Lietuvą, sugrįžkime dar ir dar kartą čia, po tėviškės dangum,“ – susirinkusiems kalbėjo Ž. Pinskuvienė, dėkodama visiems, palaikiusiems ir parėmusiems paminklo idėją, įteikdama padėkas skulptoriui Henrikui Orakauskui, iniciatyvinės grupės pirmininkei Danutei Miliukienei ir paminklo pastatymo darbus parėmusiam, akmens žaliavą dovanojusiam verslininkui Augenijui Baravykui.

Apie tai, kad Igno Šeiniaus kūryboje kiekvienas gali atrasti tai, kas svarbiausia, – gebėjimą įsiklausyti ir pajusti lietuvių kalbos grožį, muzikalumą, tikrąjį patriotizmą, stiprius jausmus, pasiaukojamą meilę, šviesią vaikystę, stiprią draugystę, Tėvynės, gimtojo krašto ilgesį ir dar daugybę dalykų susirinkusiems kalbėjo Danutė Miliukienė, dėkodama iniciatyvinės grupės nariams, rėmėjams, merei Živilei Pinskuvienei už ryžtą ir pasiektą galutinį rezultatą, kuris, mokytojos žodžiais, ne vienam žmogui leis ištarti „Aš dar kartą grįžtu“.

Skulptorius Henrikas Orakauskas, pristatydamas savo kūrinį, kvietė visus susirinkusius, ypač jaunimą, ateiti prie paminklo diskutuoti, kalbėtis ir net ginčytis. Stovintis Ignas Šeinius, didis žmogus, jų lauks čia tam, kad būtų mąstoma apie savo būtį, apie kūrybos prasmę, apie laisvę, meilę, gyvenimo filosofiją ir daugybę kitų esminių dalykų.

Ministro pirmininko patarėjas kultūrai Faustas Latėnas sakė, kad paminklus pirmiausia žmonės stato sau: tam, kad išreikštų savo pasaulio sampratą, kad atrastų istorinę tapatybę, kad parodytų augantiems vaikams, kas iš tiesų svarbu.

Širvintų krašto garbės pilietė Janina Martinaitienė įteikia merei medaus statinaitę, linkėdama jai ir Savivaldybės administracijai tvirtybės atlaikant šmeižikų išpuolius.

Širvintų krašto garbės pilietė Janina Martinaitienė įteikia medaus statinaitę, linkėdama merei ir Savivaldybės administracijai tvirtybės atlaikant šmeižikų išpuolius.

Apie ryšį su Švedija, Igno Šeiniaus kaip mūsų valstybės ambasadoriaus, autoritetą, kalbėjo buvęs Lietuvos ambasadorius Švedijos Karalystėje, šiuo metu – Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Eitvydas Bajarūnas. Širvintose lankęsis dar šių metų sausio mėnesį, E. Bajarūnas džiaugėsi, kad žmonių iškelta idėja pagerbti šviesią asmenybę, siejančią Lietuvą ir Švediją, yra įgyvendinta.

Iškilmių metu gražiausius linkėjimus ir džiaugsmą dėl paminklo atidarymo reiškė Gruzijos ambasadorė Lietuvoje Khatuna Slukvadzė, sveikindama susirinkusius lietuviškai.

Kultūros viceministras Arnas Neverauskas pabrėžė, kad paminklo atidengimas – tai vietos šviesuolių, mecenatų, Savivaldybės, ministerijos bei Vyriausybės bendradarbiavimo rezultatas. „Kartu galime įveikti didžiausius darbus,“ – sakė jis.

Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė širvintiškiams priminė, kad dar praėjusią savaitę mūsų Savivaldybei buvo įteiktas garbingas „Auksinės krivūlės“ apdovanojimas „Už šviesų ir saugų miestą“, kuris, atidengus gražų paminklą, tapo dar šviesesnis.

Po iškilmingos ceremonijos visi susirinkusieji buvo pakviesti apžiūrėti Širvintų viešosios bibliotekos parengtą spaudinių parodą „Ignas Šeinius: tarp Lietuvos ir Švedijos“ ir pasiklausyti Igno Šeiniaus kūrybos motyvais sukurtos meninės-literatūrinės kompozicijos „Žmogus tik meilėje gali laimingai gyventi“, atliktos literato Juozo Žitkausko, aktorių ir muzikantų.

Meninė-literatūrinė kompozicija „Žmogus tik meilėje gali laimingai gyventi“

Meninė-literatūrinė kompozicija „Žmogus tik meilėje gali laimingai gyventi“

Iškilmingas paminklo atidengimo vakaras pasibaigė, o Širvintos praturtėjo kultūrine dvasia, sugrįžusia šviesia Igno Šeiniaus asmenybės figūra, pasitinkančia kiekvieną čia gyvenantį, čia sugrįžusį ar tik trumpam užsukusį…

Antano Grinio nuotraukos

Sending
Skaitytojų įvertinimas
1 (1 įvert.)

29 Atsakymai į “Spalio 6 d. Širvintose – istorinis įvykis: atidengtas paminklas Ignui Šeiniui”

  1. taigi parašė:

    Pagarba merei, pasirūpinusiai rašytojo atminimo įamžinimu.

  2. Anonimas parašė:

    Padoriausia šiais laikais yra skųstis ir skųsti. Tokia daugumos „kultūringųjų“ nuostata.

  3. Kitai nuomonei parašė:

    Jūs kitokios kalbos nesuprantate, tai jei Jums ką nors galima paaiškinti, tai , matyt, tik teismine kalba. Darbietišką savo diskusijų manierą pasilikite sau – prieš vadinant zmones „šutve“ reikia tiesiog pagalvoti, ar padoru taip kalbėti, nebent nesuvokiat, ką šis zodis reiškia, nepaslepiate savo neapykantos manantiems truputį kitaip negu Jūs.

  4. kita nuomonė - nuomonei parašė:

    Kiekvienas turi savo nuomone ir ją gali išsakyti. Tai demokratijos principas. Jeigu poniai nepatiko kitokia nuomone, tai nebutina grasinti teismais. Pasiziurekite i savo melo tvirtove, kokiais zodžiais ten apdergiami jusu nuomones nepalaikantys zmones.

  5. Darbiečiai aūūū parašė:

    Ei darbiečiai, kada nustosite save liaupsint ir pradėsite dirbti tikrą kasdienį darbą. Tas jūsų trypčiojimas aplik mieta su šou elementais jau nusibodo.

  6. Nuomonė - Juditai parašė:

    Jūs turite teisę balsuoti uz ką norite.

    Zmones tiesiog erzina tas nuolatinis kiekvieno valdzios zingsnio liaupsinimas ir jos PACIOS liaupsinimasis.
    Rasiau, kad mokytoja Miliukienė yra konservatorė(gaila – buvusi, bet gal buvusių konservatorių nebūna?) vien todėl, kad kazkas vertina tik krikdemus, atsieit, konservatoriai nieko verti, tik šutvė ir t.t.

    Ar nemanote, gerb. Judita, kad kraupti reikia nuo to, kad komentatorius „Liudas“ viešai įvardijo kelis konkrečius mūsų rajono zmones, kurie yra nepartiniai, pavadino juos „šutve“ ir, matyt, labai išsigando, kad jie labai nori „į valdzią“.

    Dėl noro valdzios tai miegokite ramiai, o štai susitikti su kandidatais į Seimą kiekvienas rinkėjas turi teisę. Kai pasidomėsite, kaip aiškinama zodzio „šutvė“reikšmė, tai gal padėkite ir „Liudui“ suprasti, kad jam to zodzio reiksmę gali kartais ir teisininkai paaiškinti. Vertėtų.
    KODĖL TAIP BIJOMA ATVIRŲ IR PILIETIŠKAI AKTYVIŲ ZMONIŲ???

  7. Nuomonė - Juditai parašė:

    Jūs turite teisę balsuoti uz ką norite.

    Zmones tiesiog erzina tas nuolatinis kiekvieno valdzios zingsnio liaupsinimas ir jos PACIOS liaupsinimasis.
    Rasiau, kad mokytoja Miliukienė yra konservatorė(gaila – buvusi, bet gal buvusių konservatoriš nebūna?) vien todėl, kad kazkas vertina tik krikdemus, atsieit, konservatoriai nieko verti, tik šutvė ir t.t.

    Ar nemanote, gerb. Judita, kad kraupti reikia nuo to, kad komentatorius „Liudas“ viešai įvardijo kelis konkrečius mūsų rajono zmones, kurie yra nepartiniai, pavadino juos „šutve“ ir, matyt, labai išsigando, kad jie labai nori „į valdzią“.

    Dėl noro valdzios tai miegokite ramiai, o štai susitikti su kandidatais į Seimą kiekvienas rinkėjas turi teisę. Kai pasidomėsite, kaip aiškinama zodzio „šutvė“reikšmė, tai gal padėkite ir „Liudui“ suprasti, kad jam to zodzio reiksmę gali kartais ir teisininkai paaiškinti. Vertėtų.
    KODĖL TAIP BIJOMA ATVIRŲ IR PILIETIŠKAI AKTYVIŲ ZMONIŲ???

  8. Anonimas parašė:

    Judita, Jūsų žodžiai auksiniai. Jeigu visi taip mąstytų, tai gal neliktų tokių intrigų, kurios apraizgė Širvintas. Palaikau Jūsų nuomonę.

  9. Judita parašė:

    Esu pakraupusi nuo komentaru paminklas stovi dziaukites zmones.Te nepyksta ponia Miliukiene jei ne Pinskuviene jos svajone ir nebutu issipildziusi pagarba Merei kad neziurint i partijas (visi zinom kam priklsuso Miliukiene)paminklas stovi pagarba abiem poniom jus liksite visam gyvenimui musu rajono krasto istorijoje.Bet balsuosiu tikrai uz Cimbara Petra tai bent sitas netrukdys merei dirbti

  10. Nuomonei parašė:

    Pirmiausia ji yra literatūros mokytoja.

  11. Nuomonė parašė:

    Šiaip jau zinoti ir matyti pirmiausia reikia save ir savo darbus.
    Kadangi straipsnis yra ne apie šutves, o apie nusipelniusį asmenį Lietuvos valstybei ir jos kultūrai bei jo įamzinimą , tai ši idėja priklauso konservatorei mokytojai Danutei Miliukienei. Garbė ir padėka jai uz tai.

  12. to Nejaugi parašė:

    Oi neissizadekite, mieloji. Gyvenimas slidus. Visi vieni kitus pazistame ir zinome tu matanciuju viska „gerus“ darbelius.

  13. Nejaugi parašė:

    Seimo narys Valentinas Stundys gali tik su „šventaisiais“ susitikinėti??? O gal jam įdomu, ką „šutvė“ , kuri taip pat turi rinkimų teisę, galvoja? Nesinervuokite, „šutvės“ tarpe plėšusių miestelėnų sandėliukus, taip pat teistų nėra ir manau, nebus. Būkite sveiki ir ramūs, brangūs kraštiečiai.

  14. to Liudas parašė:

    Jie planavo , kaip dalyvaus cepelinu baliuj

  15. to to L parašė:

    Ji to verta, nes yra krikdemė, o ne konservatorė. Skirti laikas būtų. Krikdemus palaikau ir palaikysiu, konservatorių tikrai ne.

  16. To Liudas parašė:

    Pasidomėk balvone. Šiaip mūsų rajone konservatoriai kartu su dp ir liberastų sąjūdžiu jau dabar valdžioje. Netgi didžioji konservatorė aukštą postą užema.

  17. birutė parašė:

    Tai tikrai istorinis įvykis. Tai, apie ką daug metų mąstė širvintiškiai ir iniciatyvinė grupė, merė sugebėjo įgyvendinti per trumpą laiką. Ačiū jai už tai. Būtinai palaikysime rinkimuose.

  18. to Liudas parašė:

    Tai gal jie vakarykštės dienos ieško? Juk rinkėjai prieš 2 metus jiems pasakė ačiū.

  19. taip parašė:

    Pasidziaugeme pusantru metu be to burelio, tai dabar vel jie klijuojasi??Matyt projektus lipdo 🙂

  20. to Liudas parašė:

    Jeigu taip padare, tai specialiai balsuosiu uz Čimbarą. Čia tai jau per daug negarbinga klijuotis prie garbingo zmogaus. Mano balsas bus uz Čimbara.

  21. Aurelijai parašė:

    Pagal Jus paminklas pastatytas Darbo partijai??? „Darbietė“ merė nulėkė pas „darbietį“ ministrą, „ištraukė“ pinigus ir štai- paminklas stovi?

  22. Aurelija parašė:

    butu Miliukiene dar 20metu rinkus lesas paminklui,bet gerai ,kad musu mere padejo ir nulekusi is ministerijos istrauke pinigus ir turim rezultata ;paminklas jau stovi

  23. Liudui parašė:

    Laba diena, Ačiū, geros dienos…Jeigu skaitėte straipsnį, tai kalba ėjo apie Igno Šeiniaus paminklą. Kodėl jums kilo mintys rašyti apie rinkimus ir apie „šutves“, galėčiau tik spėlioti? Greičiausiai dėl to, kad renginys buvo politizuotas ir „pritemptas“ prie rinkimų dvasios? Ko gero Jūs teisus, reportažo nuotraukose įamžintos „personos“, stovinčios po skėčiais, labai jau tomis dienomis kadidatavo į Seimą, tai gal būt todėl Jums ir kilo asociacijos su rinkimais? Tačiau, gal baikime visur matyti politiką ir partijas (partija- tai tik dalis) , gal palikime Igną Šeinių visiems žmonėms, sugrįžkime prie rašytojo darbų , knygų ir jo atminties?…

  24. Liudas parašė:

    Dabar man viskas aisku vakar vakara pamaciau bureli Vinco Jasiukeviciaus Vaskelienes Pakalnio Skeberienes ir kitu sutve rinkosi i susitikama su antrame ture isejusiu koncervatoriumi Stundziu( nejau koncervatoriai su Jasiukeviciumi nori vel ateiti i valdzia)dieve apsaugok.Nors ir nebalsavau uz darbieciu kandidata Petra Cimbara dabar tikrai eisiu ir raginu visus palaikyti Petra kitaip musu merei bus liudna…..

  25. šviesa parašė:

    „Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė širvintiškiams priminė, kad dar praėjusią savaitę mūsų Savivaldybei buvo įteiktas garbingas „Auksinės krivūlės“ apdovanojimas „Už šviesų ir saugų miestą“, kuris, atidengus gražų paminklą, tapo dar šviesesnis.“ Deja nežinau kodėl, sąmoningai , ar ne tyčia, tos šviesos taip ir neteko tik ką pastatytam paminklui, tą vakarą ir iki šios dienos šviestuvai ties paminklu yra išjungti. Apgailestauju….

  26. esme parašė:

    Kai į susitikimą su Širvintų gyventojais atvyko kultūros ministras Birutis ir klausė, kas jiems rūpi, tai paprasti zmonės kėlė klausimą dėl paminklo ir ten jokios iniciatyvinės grupes nebuvo. Net buvę rajono vadovai nepasivargino ateiti į susitikimą, o dabar jau visiems prireikė garbes.

  27. Erdvė parašė:

    Jei ne mokyt. D. Miliukienė ir jos suburta iniciatyvinė grupė,tai Ž. Pinskuvienei net mintis nebūtų kilusi apie paminklo statymą, nes turbūt nelabai žinojo kas tas Ignas Šeinius, o apie „Raudonąjį tvaną“ ar „Kuprelį“ nerastum bendros kalbos.
    Būtų buvę gražu jei kai kuriems per atidarymą ant pakylos stovėjusiems garbingiems svečiams būtų įteikti Igno Šeiniaus raštai.

  28. j123 parašė:

    Ačiū merei už mokėjimą ieškoti ir surasti.

  29. tiesa parašė:

    Jeigu ne mere, tai dar 10 metu to paminklo niekas nepastatytu

Comments are closed.

scroll to top