Knygnešio dienos renginiai

„Kieno, jei ne knygos, šviesa mus vedė ir veda pasaulio ir mūsų pačių širdies labirintais?“

(Just. Marcinkevičius)

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Bendraminčių sambūris „Skaityti – tai sėdėti ant pasaulio stogo“

Nuvilnijo Lietuvių kalbos dienos renginiai, atšvęsta ir Kovo 11-oji, brangintina Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena… Kovo mėnesį negalima nekalbėti ir apie skaitymą, knygą, žodį bei jauno žmogaus santykį su šiuo savo gyvenimo ramsčiu. Kovo 16-ąją – Knygnešio dieną – ir skyrėme KNYGAI. Šią dieną, baigiantis pamokoms, jaukioje gimnazijos bibliotekoje į sambūrį „Skaityti – tai sėdėti ant pasaulio stogo“ susirinko bendraminčiai skaitytojai. Pagrindinė renginio veikėja tapo knyga. Literatūrinę kompoziciją parengę Ib kl. mokiniai Viktorija ir Matas bei IIIb kl. mokiniai Radvilė ir Norbertas skaitė fragmentus iš senųjų mūsų klasikų knygų. Renginio dalyviai dalijosi savo sėdėjimo ant pasaulio stogo patirtimi – kūrybiškai pristatė savarankiškai perskaitytas knygas. Skaitymo skatintoja ir tyrinėtoja IIIb kl. mokinė Gabrielė, pasirinkusi netradicinį būdą, parengė knygą pagal K. Sabaliauskaitės romaną „Silva rerum“. Brigita (taip pat IIIb kl.) intrigavo J. Melniko romanu „Dangaus valdovai“. Laidą ir interviu su rašytoja pagal D. Opolskaitės romaną „Eksperimentas gyventi“ parengė Ib kl. mokinių – Viktorijos, Martynos, Kotrynos, Arūno ir Stasio – grupė, įdomiausiai pristačiusi šį kūrinį klasės projekte „Įdomiausia paauglių knyga“. I. Šeiniaus romano „Kuprelis“ citatų medį išaugino Ib kl. mokinė Eglė.

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Knygos skatintojus keitė jaunieji kūrėjai. Įdomu buvo klausytis jaunųjų IIa kl. poečių Norvilės, Dovilės ir IVc kl. mokinės Liucijos eilėraščių. Skambantį žodį paįvairino akordeonininko Luko, IIIc kl. mokinio, atliktas „Tango“.
Renginio dalyviai ir žiūrovai turėjo kur ir akis paganyti. Staigmena tapo ėmusi suktis knygų reklama – IIa kl. mokinių Justės, Dovilės ir Ingridos sukurtas filmukas pagal amerikiečių rašytojos L. H. Anderson romaną „Žiemos mergaitės“. Iš ekrano sklindanti Dovilės suvaidinta pagrindinės veikėjos išpažintis privertė mąstyti apie aktualias šiuolaikinių paauglių problemas.

Ypač visi pagyvėjo ir atvirai reagavo į jaunųjų kino kūrėjų, suburtų IIa kl. mokinės Justės, režisierės ir operatorės, filmą „Netikėk mano tiesa“. Žiūrovams smalsu buvo stebėti pažįstamų mokinių Ingridos, Luko, Dovilės veidus ekrane, kūrėjoms – žiūrovų emocijas. Sveikiname jaunųjų kūrėjų grupę su šiuo debiutu! Lauksime ir kitų darbų.

Skirstėmės pasidaliję sėdėjimo ant pasaulio stogo patirtimi, nugalėję aukščio baimę, palypėję laipteliu aukštyn ir turėdami viltį, kad kitąmet vėl sugrįšime į šią bibliotekos erdvę ir pasiūlysime paklaidžioti po atsivėrusius naujus knygos pasaulius.

Susitikimas su „Metų knygos 2016“ laureatu poetu Dainiumi Gintalu

Gimnazijos biblioteka, kaip ir kasmet, bendradarbiaudama su lituanistėmis, surengė susitikimą su žymiu Lietuvos kūrėju. Šiemet kovo 20 dieną skyrėme POEZIJAI (juk kovo 21-ąją minima Tarptautinė poezijos diena). Mūsų svečias – „Metų knygos 2016“ laureatas Dainius Gintalas. Poetas skaitė rinkinio „Adatos“ eilėraščius – smaigstė mus adatomis, kad atsibustume iš snaudulio, savimeilės, abejingumo, kad išties gyventume… Svečias nuoširdžiai bendravo su auditorija, skatino gimnazistus kuo daugiau skaityti, nes, anot poeto, kuo daugiau žmogus žino, tuo jam įdomiau gyventi.

Išmaniųjų skaitytojų pagerbimas

Tradiciškai susitikime su kūrėju apdovanojami ir mūsų gimnazijos mokiniai, skaitantys ne tik privalomąją literatūrą, bet ir savarankiškai pasirinktas knygas. Šiemet pagerbti ir padėkomis apdovanoti 35 gimnazistai. Didžiausias skaitytojų būrys – trečiokai. Smagu paminėti ir labiausiai skaitančią Ib klasę – padėkomis apdovanoti net 8 mokiniai.

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Renginio akimirka

Knygų dovanojimo akcija

Kasmet paminėti Knygnešio dieną ir pagerbti sunkų draudžiamos lietuviškos knygos kelią kviečia ir gimnazijos biblioteka kartu su Mokinių taryba. Šiemet taip pat mūsų bendruomenė neliko abejinga šiam kvietimui ir dalyvavo Knygų dovanojimo akcijoje. Jaunam žmogui reikalingas ir aktualias knygas padovanojo Ia, Ib, Ic, Id, IIa, IIb, IIc, IId, IIIb, IVa klasės ir Mokinių taryba. Bibliotekos katalogus papildė 19 grožinės literatūros kūrinių. Dėkojame visiems, dalyvavusiems akcijoje.

Poetas Dainius Gintalas pasidžiaugė kvietimu atvykti į mūsų gimnaziją Poezijos dienos proga, palinkėjo mums visiems, mokiniams ir mokytojams, „būti visada pavasariškiems, padūkusiems, pasiutusiems, reikalui esant, dygliuotiems, kad išsaugotume savo laisves, savo polėkį ir sparnus“.

Dėkojame bibliotekininkei Ingai Grigalaitienei, pakvietusiai poetą Dainių Gintalą, ir mokytojai Editai Rutkauskienei, renginio vedėjai.

Elvyra Lipeikytė
Lietuvių kalbos mokytoja

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)
scroll to top