Į Širvintas sugužėjo šokėjai „Iš aplinkui“

Scenoje - Širvintų kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Viesula“

Scenoje - Širvintų kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Viesula“

Neįprastas šventinis šurmulys šį savaitgalį džiugino širvintiškius ir miesto svečius – iš įvairių Lietuvos regionų atvykę daugiau kaip penki šimtai šokėjų ir muzikantų visus kvietė į išties smagų ir spalvingą reginį – vyresniųjų liaudiškų šokių grupių konkursinį sambūrį „Iš aplinkui“. Naujas scenines kompozicijas paruošę kolektyvai varžėsi dėl pagrindinių prizų bei kūrybiškiausio sambūrio vadovo, išraiškingiausiai atlikto šokio ir elegantiškiausio šokėjo kategorijose.

Širvintų kultūros centras ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras šokėjų sambūrius, į kuriuos sukviečia geriausius Lietuvos kolektyvus, rengia nuo 2002 m. Kas dvejus metus rengiamo konkurso tikslai yra aktyvinti liaudiškos choreografijos judėjimą, puoselėti sceninio šokio tradiciją, skatinti kurtis naujus suaugusiųjų šokių kolektyvus, remti ir palaikyti veikiančias ir naujai susikūrusias vidutinio amžiaus žmonių šokių grupes, ugdyti meninį lygį ir skonį, sceninę kultūrą bei pakviesti aktyviai rengtis 2018 m. vyksiančiai Valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirtai Lietuvos dainų šventei „Vardan tos…“.

Konkurso pradžioje gausiai susirinkusius sambūrio dalyvius pasveikino ir gražaus renginio palinkėjo Širvintų kultūros centro direktorė Rytė Bareckaitė.

Merė Živilė Pinskuvienė įteikė kolektyvų vadovams prizus.

Merė Živilė Pinskuvienė įteikė kolektyvų vadovams prizus.

Apdovanojimas Širvintų kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Viesula“ vadovui Ugniui Cikanui

Apdovanojimas Širvintų kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Viesula“ vadovui Ugniui Cikanui

Širvintų kultūros centre pasirodė gausus būrys liaudiškų šokių grupių: „Gojus“ iš Anykščių, „Jievaras“ iš Birštono, „Vijūnas“ iš Elektrėnų, „Ratilis“ iš Joniškio, „Nemunėlis“ iš Jurbarko, „Suktinis“ iš Kauno, „Ąžuolas“ iš Garliavos, „Džiaukis“ iš Domeikavos, „Volungė“ iš Kėdainių, „Vėtra“ iš Klaipėdos, „Lendvarė“ iš Lentvario, „Jotvingis“ iš Marijampolės, „Reketys“ iš Pakruojo, „Verdenė“ ir „Miestelėnai“ iš Panevėžio, „Trapukas“ ir „Ringis“ iš Prienų, „Šelmiai“ iš Radviliškio, „Sintuola“ iš Šakių rajono, „Gynevė“ iš Raseinių rajono, „Juknaičiai“ iš Šilutės rajono, „Viesula“ iš Širvintų, „Lelija“ iš Vilkaviškio, „Skaisgija“ iš Žiežmarių ir „Ežerūnas“ iš Zarasų.

Šiemet tarp konkurso senbuvių sukosi ir keturi debiutantai: „Smalininkų Skalva“ iš Jurbarko rajono, „Gaja“ iš Ignalinos, „Spacierius“ iš Klaipėdos ir „Laukiva“ iš Šilalės rajono.

Šokių grupes, kurios varžėsi trijose kategorijose – miestų, rajonų centrų, miestelių ir kaimų – pagal repertuaro pasirinkimą, vyresnio amžiaus šokėjams tinkamą šokių atlikimo manierą, sceninę kultūrą bei originalumą vertino ir nugalėtojus rinko kompetentinga choreografijos žanro ekspertų komisija: Lietuvos edukologijos universiteto Ugdymo mokslų fakulteto Šokio ir teatro katedros profesorė Laimutė Kisielienė (komisijos pirmininkė), Lietuvos nacionalinio kultūros centro Choreografijos poskyrio vadovė Živilė Adomaitienė, choreografės Irena Čėsnienė ir Snieguolė Einikytė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro Choreografijos poskyrio vyriausioji specialistė Gražina Kasparavičiūtė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto jaunimo tautinių šokių ansamblio „Vingis“ choreografas Donatas Šiniauskas ir Vilniaus miesto tautinių šokių ansamblių „Vingis“, „Vilnis“ ir vaikų šokių studijos „Lazdynėlis“ meno vadovė Rimutė Zaleckaitė.

Kiekvienoje dalyvių kategorijoje išrinkti nugalėtojai ir laureatai, įteikti diplomai ir premijos.

Rajono merė Živilė Pinskuvienė, pasveikinusi taip gausiai susirinkusius šokių kolektyvus iš visos Lietuvos ir pasidžiaugusi spalvingu, nuotaikingu renginiu, prizą „Kūrybiškiausiam sambūrio vadovui“ įteikė Joniškio kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Ratilis“ vadovui Vitoldui Krajinui už išplėtotą lietuvių liaudies šokį „Šleiva kreiva“. Merės prizus gavo ir visų kolektyvų vadovai.

Nuotrauka prisiminimui

Nuotrauka prisiminimui

Tarp rajonų centrų šokių grupių Širvintų kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Viesula“ (vadovas Ugnius Cikanas) užėmė trečiąją vietą.

„Viesulai“ taip pat atiteko Garbės diplomas už išraiškingiausiai atliktą šokį „Dribkus “ (J. Lingio choreografija).

Parengta pagal Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Širvintų kultūros centro informacijas

Antano Grinio nuotraukos

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)
scroll to top