Dvidešimt aštuoni žvilgsniai į rašytoją Igną Šeinių

Čiobiškio pagrindinės mokyklos mokinių pasirodymas

Čiobiškio pagrindinės mokyklos mokinių pasirodymas

Prieš 28-erius metus rašytojas Ignas Jurkūnas-Šeinius sugrįžo į gimtąjį sodžių, į Širvintų kraštą, į Lietuvą. Sugrįžo, kad savo kūryba mums, atgimstančios Lietuvos vaikams, pasakytų, kurios tiesos ir vertybės svarbios žmogui, sugrįžo, kad patikrintų mus, ar nesame pametę savęs, savo protėvių dvasios. 28-erius metus gyvenome rašytojo kūrybos šviesoje, augome, brendome ir saugojome jo atminimą.

Balandžio 5 d. dvidešimt aštuntą kartą Bagaslaviškio Igno Šeiniaus pagrindinė mokykla ir Širvintų rajono švietimo centras rajono bendrojo ugdymo mokyklų mokinius ir lietuvių kalbos mokytojus pakvietė į kūrybinį sambūrį „Dvidešimt aštuoni žvilgsniai į rašytoją Igną Šeinių“, skirtą rašytojo Igno Šeiniaus 128-osioms gimimo metinėms. Renginį parėmė UAB „Bagaslaviškio pieninė“. Rašytojo gimtadienyje dalyvavo kultūros veikėjas, poetas, kultūrinių projektų iniciatorius ir vadovas Juozas Žitkauskas, poetas, Metų knygos autorius Dainius Gintalas, jaunasis dainų kūrėjas ir atlikėjas, S. Mykolaičio premijos laureatas Kristijonas Ribaitis, Švietimo centro metodininkė Joalita Mackonienė, Čiobiškio pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytoja Zinaida Palionienė, Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos mokiniai ir mokytoja Snieguolė Urbonavičienė, Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniai ir mokytoja Rasa Martinaitienė, buvę šeiniūniečių klubo nariai.

Šeiniūniečiai parengė meninę kompoziciją „Aš esu tik žmogus“. Mokiniai priminė garsiausias rašytojo Igno Šeiniaus mintis apie kalbą, laisvę, kūrybą, kalbėjo, ką jiems reiškia rašytojo kūryba, ieškojo paralelių tarp Igno Šeiniaus ir Irvio Šeiniaus kūrybos.

Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos mokiniai jautriai kalbėjo apie meilę.

Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos mokiniai jautriai kalbėjo apie meilę.

Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniai džiugino muzikos ir poetinio žodžio derme.

Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniai džiugino muzikos ir poetinio žodžio derme.

Poetas Juozas Žitkauskas skaito eilėraščius dzūkiškai.

Poetas Juozas Žitkauskas skaito eilėraščius dzūkiškai.

Jaunasis dainų kūrėjas ir atlikėjas, S. Mykolaičio premijos laureatas Kristijonas Ribaitis

Jaunasis dainų kūrėjas ir atlikėjas, S. Mykolaičio premijos laureatas Kristijonas Ribaitis

Paskutinė rašytojo Igno Šeiniaus 128-ojo gimtadienio akimirka

Paskutinė rašytojo Igno Šeiniaus 128-ojo gimtadienio akimirka

Sveikinimo žodį susirinkusiems tarė mokyklos direktorius P. Kamienas, pasidžiaugė, kad kiekvienais metais renginiuose dalyvauja rajono mokyklų mokiniai, kad rašytojo atminimas saugomas. Švietimo centro metodininkė J. Mackonienė sveikindama linkėjo kūrybinės sėkmės.

Poetas J. Žitkauskas pasidalijo įžvalgomis apie I. Šeiniaus kūrybą, skaitė savo eilėraščius, parašytus dzūkų tarme, išsakė viltį, kad rašytojo gimtadieniai ir toliau bus minimi. Nudžiugino Čiobiškio pagrindinės mokyklos mokinių parengta kompozicija „Žvilgsnis į Igną Šeinių iš 28 „Kuprelio“ skyriaus“. Poetas D. Gintalas pasidžiaugė labai kūrybingais pradinių klasių mokiniais, kuriems vedė pamoką, skaitė jų sukurtus eilėraščius, susirinkusiems perskaitė keletą eilėraščių iš Metų knygos „Adatos“. Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos mokiniai parengė dovaną rašytojui „Kas yra meilė?“ Gražiai derėjo I. Šeiniaus kūryba ir šiuolaikinės dainos, tarsi patvirtindamos, kad kūrybai nepavaldus laikas. Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniai pažvelgė į rašytojo kūrybos švediškąjį laikotarpį ir parengė poetinį triptiką pagal noveletes „Naktis ir saulė“. Raiškus žodis, violončelės garsai nukėlė į kitą, neregimą pasaulį. Visus sužavėjo talentingo jaunojo dainų kūrėjo ir atlikėjo Kristijono Ribaičio pasirodymas. Renginio svečiams buvo įteiktos padėkos ir rėmėjo UAB „Bagaslaviškio pieninė“ dovanos, Bagaslaviškio Igno Šeiniaus pagrindinės mokyklos mokinių ir dailės mokytojos R. Skirkevičienės sukurti proginiai skirtukai knygoms.

Jautriai ir nuoširdžiai skambėjo žodžiai, skirti rašytojui Ignui Šeiniui. Dvidešimt aštuntą kartą Bagaslaviškio žemė „įsiminė“ čia buvusiųjų kūrėjų pėdas.

Roma Vareikienė
Bagaslaviškio Igno Šeiniaus pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)
scroll to top