„RetroPlast“ gamyklos klausimas arba kai pabunda „miegančioji gražuolė“…

Šioje vietoje planuojama statyti plastiko perdirbimo gamyklą.

Šioje vietoje planuojama statyti plastiko perdirbimo gamyklą.

Vis netyla kalbos apie UAB „Retroplast“ ketinamą statyti antrinių žaliavų perdirbimo gamyklą Širvintų rajone, Beržės kaime.

Kaip jau esame rašę, žemės sklypas, kuriame planuojama veikla, yra privatus. Todėl sprendimus dėl ūkinės veiklos priima Aplinkos ministerijai pavaldi Aplinkos apsaugos agentūra, Poveikio aplinkai vertinimo departamentas. Šiame procese Savivaldybė neturi jokio sprendžiamojo balso. Nors tema – Tačiau rajono veikėjai, pagarsėję savo kritika, o neretai net ir šmeižtu, svarsto itin atkakliai: leis ar neleis Savivaldybė (ir, aišku, merė Živilė Pinskuvienė) statyti gamyklą.

Todėl dar kartą kreipėmės į rajono merę Živilę Pinskuvienę su labai konkrečiu klausimu – pritariate ar nepritariate antrinių žaliavų gamyklai Beržės kaime?

– Viešojoje erdvėje šis klausimas iš tiesų yra nuolat aptariamas iškreipiant kontekstą. Dar kartą noriu akcentuoti, kad Savivaldybė (nei Savivaldybės taryba, nei meras) jokių leidimų planuojamai ūkinei veiklai neišduoda. Derinimas ir leidimų išdavimas priklauso Aplinkos ministerijai ir jai pavaldžioms institucijoms. Būtent todėl pasigendu bent kokios Aplinkos apsaugos agentūros Širvintų skyriaus ir jo vadovo R. Sližausko pozicijos šiuo klausimu.

Neturime ir nežinome, kada ir kas parduoda/perka žemės sklypus – tai ne Savivaldybės kompetencija. Todėl kalbėti apie tai, kad merė ar Taryba galėjo parinkti atokiau nuo miesto esantį sklypą šiai gamyklai, yra tiesiog tuščios. Tiek verslas, tiek paprastas žmogus, pirkdamas žemės sklypą, įvertina esamą žemės paskirtį. O Bendrasis rajono planas, kaip jau ne kartą minėjau, buvo patvirtintas 2009 metais, rajonui vadovaujant K. Pakalniui. Žemės sklypas, kuriame UAB „RetroPlast“ ketina statyti gamyklą, yra komercinės paskirties, Bendrajame plane ten numatyta sandėliavimo ir gamybos veikla.

Visgi atstovaudami gyventojų interesams, aš pati asmeniškai ir Administracijos atsakingi specialistai raštu reikalavome atlikti išsamius tyrimus ir poveikio aplinkai bei žmonių sveikatai vertinimus. Tačiau, kaip jau minėjau, tai yra tik mūsų nuomonė. O sprendimus priims atsakingos institucijos.

Siekdami išsiaiškinti visų Tarybos narių nuomonę šiuo klausimu, Tarybos komitetų posėdžio metu ir raštu paprašėme pateikti savo nuomonę, pritaria ar nepritaria jie UAB „Retroplast“ veiklai?

Šiandien (t.y. pirmadienio rytą) esame sulaukę šių atsakymų:

Tarybos nariai, nepritariantys antrinių žaliavų perdirbimo gamyklai: Marija Gudonienė, Alfonsas Romas Maršalka, Daiva Puzinienė, Rimas Stepaitis, Vilma Bartusevičienė, Romas Zibalas, Živilė Pinskuvienė.

Tarybos nariai, pritariantys planuojamai ūkinei veiklai (tačiau tik užtikrinus, kad vykdoma veikla neturės neigiamo poveikio nei aplinkai, nei žmogaus sveikatai): Irena Vasiliauskienė, Remigijus Bonikatas, Zenonas Miselis, Darius Valkauskas, Darius Paliukėnas.

Dar kartą nustebino Tarybos narys Jonas Purvaneckas. Jau ne kartą „purvasklaidoje“ pasisakęs, dabar į klausimą pritaria ar nepritaria gamyklos statybai, jis atsakyti negali ir tik dabar, praėjus jau 3 mėnesiams kai nuolat kalbama šia tema, paprašo susipažinti su Savivaldybės turima medžiaga.

Iš kitų Tarybos narių pozicijos dar nesulaukėme.

Taigi klausimas, būti ar nebūti UAB „RetroPlast“ gamyklai, išlieka atviras ir atsakymas į jį tiesiogiai priklausys nuo aplinkosaugininkų. O iš Tarybos narių pateiktų atsakymų (tiek anksčiau „Širvintų krašto“ spausdintų komentarų šia tema) galima susidaryti vaizdą, kas iš tikrųjų domisi tuo, kas vyksta rajone, o kas tiesiog vaidina susirūpinusius. Belieka tik stebėtis tokiais Tarybos nariais, kaip J. Purvaneckas, kurie lyg „miegančioji gražuolė“ po trijų mėnesių staiga prabunda ir susidomi „medžiaga“, nors progai pasitaikius moka garsiai šaukti ir taškytis purvais.

Sending
Skaitytojų įvertinimas
0 (0 įvert.)

10 Atsakymų į “„RetroPlast“ gamyklos klausimas arba kai pabunda „miegančioji gražuolė“…”

  1. ne ona parašė:

    Galit statyt, bus darbo vietu.

  2. AAA parašė:

    Taip reikia darbo rajono zmonems ir veiklos.Pirmyn statybos!!!

  3. o kur parašė:

    o kur rajono aplinkos apsaugos vadovo nuomone? kodel tokios niekur nerandu?

  4. J. Purvaneckas parašė:

    Merė eilinį kartą meluoja ir taip apgaudinėja rajono žmones dėl Retroplast „gamyklos“. Ji slėpė poveikio aplinkai atrankos rengimą ir vertinimą, o dabar aiškina , kad nuo savivaldybės nepriklauso. Priklauso, tik pagal įstatymą reikia, kad pasirašytų prašymą administracijos direktorė arba pavaduotoja, kad būtų atliekamas PAV. Aplinkos apsaugos agentūra nesukaukia rašto su jų parašais.
    Pamatęs parengtą ir patvirtintą poveikio aplinkai atranką , kreipiausi į tos srities specialistą, kuris nustebo, kad agentūra suderino dokumentą, kuriame yra nelogiškų teiginių ir neatsakytu aplinkosauginių reikalavimų. Jei leisime šiukšlių magnatui įgyvendinti šitą „šunybę“ Širvintiškiai prisimins Drublionių kazeino išrūgų smarvę, ir ne tik. Aš nesiruošiu šaukti ar purvais taškytis – žmonės patys „atskirs pelus nuo grūdų“.

  5. siuksliu m parašė:

    gereiciau statikite ta gamikla,nusibodo visokios nesamuones ir nuomones

  6. gal parašė:

    kaip Jonas suVirginijum nuspres taip ir bus???

  7. paskutiniam parašė:

    Gal jie nenorėjo vargintis? Ko kimbate?

  8. ? parašė:

    o kur opozicijos nuomone, kodel nedriso pasakyti?As pavizdziui noriu zinoti.

  9. Orestas parašė:

    Zinoma, kad neturi sprendziamojo balso, sklypas yra privati teritorija, ir savivaldybe negali kistis, ko cia nesuprasti??? As tai buciau uz gamykla, jeigu atitinka visas normas, visus reikalavimus, neturi poveikio aplinkai, tai kur cia blogis? turi rajonas plestis, turi vykti kazkas, negi leisime numirti? ir darbo vietu atsirastu, veiklos rajono zmonems, o vis verkiam, kad viskas uzdaroma, tai dziaukimes, jei kazkas nori kazka atidaryt

  10. Nesupratau parašė:

    Nesupratau,kaip tai savivaldybė neturi jokio sprendžiamojo balso? Jos teritorijoje statys šiukšlių gamyklą, o ji nieko negali padaryti, kad to neįvyktų? Iš straipsnio matosi, kad dauguma tarybos narių nepritaria tokiam verslui, tai didelė jėga. Tikiu, kad galite stabdyti šį absurdą, tik reikia aiškiai išreikšti politinę valią ir žmonės Jus palaikys.

Comments are closed.

scroll to top